Mindfulness

Wat is mindfulness training?

Mindfulness heeft niet als doel om je beter te voelen, maar dat je beter gaat voelen.

Misschien moet je die zin hierboven nog een keer lezen.

Wat is mindfulness? Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen. Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt. Hieronder lees je meer over wat mindfulness is.

Wat is mindfulness?

Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaats vindt.

Jon Kabat-Zinn onderscheidt 3 elementen in mindfulness:

  • Gerichte aandacht (bewust)
  • In het huidige moment
  • Zonder te oordelen (open, vriendelijk)

In een mindfulness training leer je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Er zijn vele oefeningen, zoals bodyscans en meditaties die je daarbij helpen. Dat maakt mindfulness toegankelijk. Je krijgt de mindfulness oefeningen aangeboden en kunt na de mindfulness cursus zelf kiezen wat je op dat moment fijn vindt. Je hoeft alleen maar te luisteren en de instructies te volgen. De mindfulness training is een goede combinatie van theorie en praktijk. Je leert waarom en hoe. Zo wordt mindfulness een manier van leven en het onderdeel van je dagelijkse routine.

Wat is een mindfulness training?

Door veel met mindfulness te oefenen, leer je met je aandacht in het hier en nu te zijn. Mindfulness brengt je naar het hier en nu. Je denkt dan even niet aan het verleden of aan de toekomst. Alleen het nu telt. En als je dat wel doet, dan ga je zonder oordeel terug naar de oefening die je deed. Sommige mensen denken dat ze niet kunnen mediteren en beginnen daarom niet aan een mindfulness training. Echter, iedereen kan mediteren! Oefening baart kunst én je leert dat als je afdwaalt met je gedachten, dat dat helemaal niet erg is. Het enige wat je hoeft te doen, is teruggaan naar de meditatie.

Mindfulness levert je een bewuster leven op met meer energie en je slaapt beter. Je wordt rustiger, meer ontspannen en zelfbewust. Ook je concentratie wordt beter met het beoefenen van mindfulness. Mindfulness leert je om je mind te sturen in plaats dat je mind jou stuurt. Je krijgt ruimte voor positiviteit en rust.

Ervaar mindfulness!

Wil je weten wat mindfulness is, en je wilt een training volgen, dan kan dat bij Diamond Gym. Elke mindfulness trainingsdag heeft een specifiek onderwerp/thema. De training duurt acht weken. Elke week kom je samen met een groep medestudenten om te oefenen in mindfulness. Doen en ervaren! Deze 8 weken zijn voor veel mensen perfect om blijvende effecten te bewerkstellingen. Het mooie is dus dat je mindfulness echt kunt trainen. Het is weliswaar een praktische training, maar je krijgt genoeg handvatten en uitleg mee om ook een theoretische basis te hebben. Kom voor de 8 weekse mindfulness training en ontdek wat mindfulness voor jou kan doen.

Mindfulness oefeningen

De belangrijkste onderdelen van een mindfulness training zijn:

  • Begeleide aandachts- en concentratieoefeningen
  • Bewegingsoefeningen
  • Zit- en loopmeditatie

Waar komt mindfulness vandaan?

Mindfulness wordt al meer dan 2000 jaar binnen de boeddhistische tradities onderwezen.

In 1979 is Jon Kabat-Zinn de 8 weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gaan aanbieden in een ziekenhuis in Massachusetts aan mensen met diverse lichamelijke en psychische klachten. In deze MBSR training zijn veel boeddhistische oefeningen, waaronder meditatie, opgenomen zonder de religieuze context. Kabat-Zinn noemt het wel een boeddhisme zonder boeddhisme. Deze mindfulness training is dé originele mindfulness training die Diamond gym aanbiedt.

Rond het jaar 2000 hebben een aantal wetenschappers uit de cognitieve gedragstherapie deze 8 weekse training aangepast aan een specifieke doelgroep: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) voor mensen met terugkerende depressies. Deze training werd aangevuld met technieken uit de cognitieve gedragstherapie.

Mindfulness is in onderzoeksland inmiddels al zo een beetje mainstream geworden. Alleen al in 2018 zijn er meer dan 800 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mindfulness.

Inmiddels zijn er verschillende mindfulness programma’s in omloop die aangepast zijn aan een bepaalde doelgroep. Dat worden Mindfulness Based Interventions (MBI) genoemd. Zo zijn er mindfulness trainingen voor mensen met depressiviteit, dementie, voor jongeren, voor bedrijven, voor mensen met paniekstoornissen, etc..

Mindfulness training

8-weekse mindfulness training

Deze mindfulness training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2-2,5 uur. Meestal wordt deze mindfulness training in groepsverband aangeboden, omdat dit vaak krachtiger werkt dan voor individuele trainingen.

Introductiebijeenkomsten

De mindfulness introductiebijeenkomst is een mooie gelegenheid om de trainer te ontmoeten, mindfulness te ervaren en informatie over de training te krijgen.

Mindfulness training

De mindfulness training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur. Aan de hand van diverse werkvormen oefen en onderzoek je, samen met een groep van ongeveer 12 deelnemers, hoe je mindfulness onderdeel van je dagelijks leven kan maken.

Oefenen

Thuis oefenen is een belangrijk onderdeel van de 8-weekse mindfulness training. In principe leer je een vaardigheid aan. Met aandacht leven vraagt simpelweg om regelmatige oefening.

De opzet van een mindfulness training

Een mindfulness training bestaat uit 8 lessen verspreid over 8 weken. Heb je hier vragen over? Neem dan een kijkje op de website of neem contact met ons op. Daarna beslis je of je mee wilt doen. Nadat we je bijdrage hebben ontvangen, is je inschrijving definitief. Tijdens de eerste bijeenkomst ontvang je materiaal van de trainer, zoals een werkboek en een usb-stick, waar je tijdens en na de training handig gebruik van kunt maken.

Als je interesse hebt in een van de trainingen, kun je een e mail sturen naar info@diamondgym.nl Wij zullen dan telefonisch contact opnemen voor een afspraak om een intake gesprek te plannen. Na het intake gesprek zullen wij gezamenlijk een datum plannen en bespreken wat voor jou het beste is. Geef naast je persoonlijke gegevens ook aan in welke plaats en vanaf welke maand je wilt deelnemen. We bevestigen je aanmelding ook per e-mail.

Jouw eigen bijdrage

Deelname aan de mindfulness training van 8 bijeenkomsten en max 12 personen is € 450 p.p. inclusief btw en werkboek.

Uiteraard mag een werkgever de cursus voor jou betalen. Betaalt je werkgever voor jou de cursus dan moet jou werkgever met ons contact opnemen en er zal dan conform de afspraken naar de werkgever een factuur gestuurd worden, deze dient 14 dagen voor de start te worden voldaan.

Werkgeverstarief bedraagt € 450 inclusief btw, werkboek en usb-stick.

Houd jij niet van groepen of wil je echt op persoonlijk niveau de diepte in? Dan kan een individuele mindfulness training iets voor jou zijn. De prijs voor een individueel traject van 8 weken, met iedere week 1 uur individueel les,  is € 600 inclusief btw en werkboek. Voor werkgevers is dit tarief 800 euro.

Buddytraining mindfulness

Nieuw is onze buddytraining. Samen een mindfulness training volgen met je partner, familie of vrienden.

De kosten hiervan bedragen:

  • 2 personen: € 550 p.p.
  • 3 personen: € 500 p.p.
  • 4 personen: € 450 p.p.